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Lactuca indica

La lattuga indiana (Lactuca indica L.) è una specie erbacea appartenente alla famiglia delle Asteraceae.

Sistematica –
Dal punto di vista sistematico appartiene al:
Dominio Eukaryota,
Regno Plantae,
Divisione Magnoliophyta,
Classe Magnoliopsida,
Sottoclasse Asteridae,
Ordine Asterales,
Famiglia Asteraceae,
Genere Lactuca,
Specie L. indica.
Sono sinonimi i seguenti termini:
– Brachyramphus sinicus Miq.;
– Chondrilla squarrosa (Thunb.) Poir.;
– Lactuca amurensis Regel & Maxim.;
– Lactuca amurensis Regel;
– Lactuca bialata Griff.;
– Lactuca brevirostris Champ.;
– Lactuca brevirostris Champ. ex Benth.;
– Lactuca cavaleriei H.Lév.;
– Lactuca dracoglossa Makino;
– Lactuca hoatiensis H.Lév. & Vaniot;
– Lactuca kouyangensis H.Lév.;
– Lactuca laciniata (Houtt.) Makino;
– Lactuca mauritiana Poir.;
– Lactuca saligna L.;
– Lactuca squarrosa (Thunb.) Miq.;
– Lactuca squarrosa (Thunb.) Maxim.;
– Leontodon acutissimus Noronha;
– Prenanthes laciniata Houtt.;
– Prenanthes squarrosa Thunb.;
– Pterocypsela indica (L.) C.Shih;
– Pterocypsela indivisa (Makino) H.S.Pak;

Etimologia –
Il termine Lactuca proviene da lac, láctis latte: per l’abbondante lattice bianco presente nelle piante di questo genere.
L’epiteto specifico indica è in riferimento all’India o delle Indie.

Distribuzione Geografica ed Habitat –
La Lactuca indica è una pianta originaria della Cina occidentale (Xinjiang, Tibet), dell’Himalaya e dell’Asia sudoccidentale fino alla Turchia.
È stata ampiamente introdotta altrove, anche nell’Africa orientale, e si pensa che sia un archeofita in Giappone, portata con la coltivazione del riso.
Il suo habitat è quello dei luoghi erbosi in pianura ma può trovarsi fino a 2.000 metri s.l.m..

Descrizione –
La Lactuca indica è un’erba biennale, che si sviluppa da un fittone ad almeno 40 cm di altezza e spesso raggiunge i 2 m.
La ristrettezza delle lamelle fogliari e il grado di spigolosità dei lobi fogliari varia notevolmente da regione a regione.
Le foglie inferiori sono senescenti durante la fioritura, tratto tipico di questa specie.
I fiori sono delle infiorescenze a capolino.
I fiori radiali hanno un colore da bianco a giallo pallido, quelli centrali più gialli.
I fiori sono ermafroditi e la corolla è gamopetala. Gli stami sono 5. L’ovario è intero.
Il frutto è un achenio, è detto cipsela.

Coltivazione –
La Lactuca indica è una pianta dei tropici umidi, dove può essere coltivata ad altitudini fino a 2.000 metri. Cresce meglio nelle aree in cui le temperature diurne annuali sono comprese tra 22 e 34 °C, ma può tollerare 10-40 °C.
Predilige una piovosità media annua nell’intervallo 1.500 – 2.500 mm, ma tollera 1.000 – 3.000 mm.
Cresce meglio in una posizione soleggiata e preferisce un terriccio sabbioso chiaro, ma riesce in un’ampia gamma di terreni fertili e ben drenati, con un pH nell’intervallo 5 – 6, tollerando 4,5 – 6,5.
Il primo raccolto di foglie può essere effettuato dopo 30 – 60 giorni, quando le piante sono alte circa 50 cm.
Le rese delle foglie possono arrivare fino a 10 – 20 tonnellate per ettaro.
La pianta è talvolta coltivata per le sue foglie commestibili in alcune parti dell’Asia, in particolare Malesia, Indonesia, Filippine, Taiwan e Giappone e viene coltivata anche come foraggio per conigli, maiali, pollame e persino pesci in Asia.
La propagazione avviene per seme, con semina in situ. La germinazione è generalmente rapida.
Si può propagare anche per divisione, purché ogni pezzo di radice abbia un germoglio fogliare.
Infine, si può propagare anche da talee di radice.

Usi e Tradizioni –
Le foglie giovani della Lactuca indica possono essere, e sono, consumate come ortaggio a foglia in insalata come altre piante simili.
Viene utilizzata nelle medicine tradizionali come coadiuvante della digestione.
Sebbene non sia stata vista alcuna menzione specifica di tossicità per questa specie, molte piante di questo genere contengono un principio narcotico, questo è più concentrato quando la pianta inizia a fiorire. Questo principio è stato quasi derivato dalle forme coltivate di lattuga (Lactuca sativa), ma è ancora prodotto quando la pianta inizia ad andare a seme.
Le foglie contengono circa 1,5% di proteine, 0,4% di grassi, 2,2% di carboidrati, 0,7% di ceneri.
Il gambo contiene 0,6% di proteine, 0,1% di grassi, 2,1% di carboidrati, 0,5% di ceneri.
La pianta è digestiva e tonica ed è ricca di una linfa lattiginosa che sgorga liberamente da eventuali ferite. Questo si indurisce e si asciuga a contatto con l’aria.
La linfa contiene ‘lactucarium’, che viene utilizzato in medicina per le sue proprietà anodine, antispasmodiche, digestive, diuretiche, ipnotiche, narcotiche e sedative.
Il lactucarium ha gli effetti di un oppio debole, ma senza la sua tendenza a causare disturbi digestivi, né crea dipendenza.
Viene assunto internamente nel trattamento di insonnia, ansia, nevrosi, iperattività nei bambini, tosse secca, pertosse, dolori reumatici, ecc.
Le concentrazioni di lactucarium sono basse nelle piante giovani e più concentrate quando la pianta entra in fiore.
Questo viene raccolto commercialmente tagliando le teste delle piante e raschiando il succo in vasi di porcellana più volte al giorno fino all’esaurimento della pianta.
La pianta deve essere usata con cautela e mai senza la supervisione di un professionista esperto. Anche le dosi normali possono causare sonnolenza mentre l’eccesso provoca irrequietezza e le overdose possono causare la morte per paralisi cardiaca.
Alcuni medici ritengono che qualsiasi effetto di questo medicinale sia causato dalla mente del paziente piuttosto che dal medicinale.
La linfa è stata applicata anche esternamente nel trattamento delle verruche.

Modalità di Preparazione –
La lattuga indiana è una pianta che trova impiego sia come pianta medicinale che alimentare.
Per uso alimentare si utilizzano le foglie, crude o cotte che vengono aggiunte a insalate o zuppe. Hanno un sapore leggermente amaro.
Anche il gambo può essere consumato cotto.
Di questa pianta fiorita fresca o essiccata si può preparare, inoltre, anche un infuso.

Guido Bissanti

Fonti
– Acta Plantarum – Flora delle Regioni italiane.
– Wikipedia, l’enciclopedia libera.
– Useful Tropical Plants Database.
– Conti F., Abbate G., Alessandrini A., Blasi C. (a cura di), 2005. An annotated checklist of the Italian vascular flora, Palombi Editore.
– Pignatti S., 1982. Flora d’Italia, Edagricole, Bologna.
– Treben M., 2000. La Salute dalla Farmacia del Signore, Consigli ed esperienze con le erbe medicinali, Ennsthaler Editore.

Attenzione: Le applicazioni farmaceutiche e gli usi alimurgici sono indicati a mero scopo informativo, non rappresentano in alcun modo prescrizione di tipo medico; si declina pertanto ogni responsabilità sul loro utilizzo a scopo curativo, estetico o alimentare.




[:en]

Lactuca indica

Indian lettuce (Lactuca indica L.) is a herbaceous species belonging to the Asteraceae family.

Systematics –
From a systematic point of view it belongs to:
Eukaryota Domain,
Kingdom Plantae,
Magnoliophyta Division,
Magnoliopsida class,
Subclass Asteridae,
Asterales Order,
Asteraceae family,
Genus Lactuca,
Species L. indica.
The following terms are synonymous:
– Brachyramphus sinicus Miq .;
– Chondrilla squarrosa (Thunb.) Poir .;
– Lactuca amurensis Regel & Maxim .;
– Lactuca amurensis Regel;
– Lactuca bialata Griff .;
– Lactuca brevirostris Champ .;
– Lactuca brevirostris Champ. ex Benth .;
– Lactuca cavaleriei H.Lév .;
– Lactuca dracoglossa Makino;
– Lactuca hoatiensis H. Lev. & Vaniot;
– Lactuca kouyangensis H.Lév .;
– Lactuca laciniata (Houtt.) Makino;
– Lactuca mauritiana Poir .;
– Lactuca saligna L .;
– Lactuca squarrosa (Thunb.) Miq .;
– Lactuca squarrosa (Thunb.) Maxim .;
– Leontodon acutissimus Noronha;
– Prenanthes laciniata Houtt .;
– Prenanthes squarrosa Thunb .;
– Pterocypsela indica (L.) C.Shih;
– Pterocypsela undivisa (Makino) H.S.Pak;

Etymology –
The term Lactuca comes from lac, láctis latte: due to the abundant white latex present in plants of this genus.
The specific epithet indica refers to India or the Indies.

Geographic Distribution and Habitat –
Lactuca indica is a plant native to western China (Xinjiang, Tibet), the Himalayas and southwestern Asia up to Turkey.
It has been widely introduced elsewhere, including in East Africa, and is thought to be an archaeophyte in Japan, brought with the cultivation of rice.
Its habitat is that of grassy places in the plains but can be found up to 2,000 meters above sea level.

Description –
Lactuca indica is a biennial herb, which develops from a taproot at least 40 cm in height and often reaches 2 m.
The narrowness of the leaf blades and the degree of angularity of the leaf lobes varies considerably from region to region.
The lower leaves are senescent during flowering, a typical trait of this species.
The flowers are peeping inflorescences.
The radial flowers are white to pale yellow, the central ones more yellow.
The flowers are hermaphrodites and the corolla is gamopetala. The stamens are 5. The ovary is whole.
The fruit is an achene, it is called cipsela.

Cultivation –
Lactuca indica is a plant from the humid tropics, where it can be grown at altitudes of up to 2,000 meters. It grows best in areas where annual daytime temperatures are between 22 and 34 ° C, but can tolerate 10-40 ° C.
It prefers an average annual rainfall in the range of 1,500 – 2,500 mm, but tolerates 1,000 – 3,000 mm.
It grows best in a sunny location and prefers light sandy loam, but succeeds in a wide range of fertile, well-drained soils, with a pH in the range of 5 – 6, tolerating 4.5 – 6.5.
The first leaf harvest can be done after 30 – 60 days, when the plants are about 50 cm tall.
The yields of the leaves can be up to 10 – 20 tons per hectare.
The plant is sometimes grown for its edible leaves in parts of Asia, particularly Malaysia, Indonesia, the Philippines, Taiwan and Japan, and is also grown as fodder for rabbits, pigs, poultry, and even fish in Asia.
Propagation occurs by seed, with in situ sowing. Germination is generally rapid.
It can also be propagated by division, as long as each piece of root has a leaf shoot.
Finally, it can also propagate from root cuttings.

Customs and Traditions –
Young leaves of Lactuca indica can be, and are, eaten as a leaf vegetable in salads like other similar plants.
It is used in traditional medicines as an aid to digestion.
Although no specific mention of toxicity has been seen for this species, many plants in this genus contain a narcotic principle, this is more concentrated when the plant begins to bloom. This principle was almost derived from the cultivated forms of lettuce (Lactuca sativa), but is still produced when the plant begins to go to seed.
The leaves contain about 1.5% of proteins, 0.4% of fats, 2.2% of carbohydrates, 0.7% of ash.
The stem contains 0.6% protein, 0.1% fat, 2.1% carbohydrate, 0.5% ash.
The plant is digestive and tonic and is rich in a milky sap that flows freely from any wounds. This hardens and dries on contact with air.
The sap contains ‘lactucarium’, which is used in medicine for its anodyne, antispasmodic, digestive, diuretic, hypnotic, narcotic and sedative properties.
Lactucarium has the effects of a weak opium, but without its tendency to cause digestive upset, nor is it addictive.
It is taken internally in the treatment of insomnia, anxiety, neurosis, hyperactivity in children, dry cough, whooping cough, rheumatic pain, etc.
Concentrations of lactucarium are low in young plants and more concentrated when the plant comes into flower.
This is harvested commercially by cutting off the plant heads and scraping the juice in porcelain pots several times a day until the plant is depleted.
The plant should be used with caution and never without the supervision of an experienced practitioner. Even normal doses can cause drowsiness while excess causes restlessness and overdoses can cause death from cardiac paralysis.
Some doctors believe that any effects of this medicine are caused by the patient’s mind rather than by the medicine.
The sap has also been applied externally in the treatment of warts.

Preparation Method –
Indian lettuce is a plant that is used both as a medicinal and food plant.
For food use, raw or cooked leaves are used and added to salads or soups. They have a slightly bitter taste.
The stem can also be eaten cooked.
An infusion can also be prepared from this fresh or dried flowering plant.

Guido Bissanti

Sources
– Acta Plantarum – Flora of the Italian Regions.
– Wikipedia, the free encyclopedia.
– Useful Tropical Plants Database.
– Conti F., Abbate G., Alessandrini A., Blasi C. (ed.), 2005. An annotated checklist of the Italian vascular flora, Palombi Editore.
– Pignatti S., 1982. Flora of Italy, Edagricole, Bologna.
– Treben M., 2000. Health from the Lord’s Pharmacy, Advice and experiences with medicinal herbs, Ennsthaler Editore.

Warning: Pharmaceutical applications and alimurgical uses are indicated for informational purposes only, they do not represent in any way a medical prescription; therefore no responsibility is taken for their use for curative, aesthetic or food purposes.




[:es]

Lactuca indica

La lechuga india (Lactuca indica L.) es una especie herbácea perteneciente a la familia Asteraceae.

Sistemática –
Desde un punto de vista sistemático pertenece a:
Dominio eucariota,
Reino Plantae,
División Magnoliophyta,
Clase Magnoliopsida,
Subclase Asteridae,
Orden Asterales,
Familia Asteraceae,
Género Lactuca,
Especie L. indica.
Los siguientes términos son sinónimos:
– Brachyramphus sinicus Miq.;
– Chondrilla squarrosa (Thunb.) Poir.;
– Lactuca amurensis Regel & Maxim.;
– Lactuca amurensis Regel;
– Lactuca bialata Griff.;
– Lactuca brevirostris Champ.;
– Lactuca brevirostris Champ. ex Benth.;
– Lactuca cavaleriei H.Lév.;
– Lactuca dracoglossa Makino;
– Lactuca hoatiensis H. Lev. & Vaniot;
– Lactuca kouyangensis H.Lév.;
– Lactuca laciniata (Houtt.) Makino;
– Lactuca mauritiana Poir.;
– Lactuca saligna L.;
– Lactuca squarrosa (Thunb.) Miq.;
– Lactuca squarrosa (Thunb.) Maxim.;
– Leontodon acutissimus Noronha;
– Prenanthes laciniata Houtt.;
– Prenanthes squarrosa Thunb.;
– Pterocypsela indica (L.) C.Shih;
– Pterocypsela undivisa (Makino) H.S.Pak;

Etimología –
El término Lactuca proviene de lac, láctis latte: debido al abundante látex blanco presente en las plantas de este género.
El epíteto específico indica se refiere a la India o las Indias.

Distribución geográfica y hábitat –
Lactuca indica es una planta originaria del oeste de China (Xinjiang, Tibet), el Himalaya y el suroeste de Asia hasta Turquía.
Se ha introducido ampliamente en otros lugares, incluso en el este de África, y se cree que es un arqueofito en Japón, traído con el cultivo del arroz.
Su hábitat es el de los lugares cubiertos de hierba en las llanuras, pero se puede encontrar hasta 2.000 metros sobre el nivel del mar.

Descripción –
Lactuca indica es una hierba bienal, que se desarrolla a partir de una raíz primaria de al menos 40 cm de altura y, a menudo, alcanza los 2 m.
La estrechez de las láminas de las hojas y el grado de angulosidad de los lóbulos de las hojas varía considerablemente de una región a otra.
Las hojas inferiores son senescentes durante la floración, rasgo típico de esta especie.
Las flores son inflorescencias astutas.
Las flores radiales son de color blanco a amarillo pálido, las centrales más amarillas.
Las flores son hermafroditas y la corola es gamopetala. Hay 5 estambres, el ovario está entero.
El fruto es un aquenio, se llama cipsela.

Cultivo –
Lactuca indica es una planta del trópico húmedo, donde se puede cultivar a altitudes de hasta 2.000 metros. Crece mejor en áreas donde las temperaturas diurnas anuales están entre 22 y 34 ° C, pero puede tolerar 10-40 ° C.
Prefiere una precipitación media anual en el rango de 1.500 – 2.500 mm, pero tolera 1.000 – 3.000 mm.
Crece mejor en un lugar soleado y prefiere franco arenoso ligero, pero tiene éxito en una amplia gama de suelos fértiles y bien drenados, con un pH en el rango de 5 – 6, tolerando 4.5 – 6.5.
La primera cosecha de hojas se puede realizar después de 30 a 60 días, cuando las plantas miden unos 50 cm de altura.
Los rendimientos de las hojas pueden ser de hasta 10 a 20 toneladas por hectárea.
La planta a veces se cultiva por sus hojas comestibles en partes de Asia, particularmente Malasia, Indonesia, Filipinas, Taiwán y Japón, y también se cultiva como forraje para conejos, cerdos, aves de corral e incluso peces en Asia.
La propagación se produce por semilla, con siembra in situ. La germinación es generalmente rápida.
También se puede propagar por división, siempre que cada pieza de raíz tenga un brote de hoja.
Finalmente, también puede propagarse a partir de esquejes de raíces.

Costumbres y tradiciones –
Las hojas tiernas de Lactuca indica se pueden comer, y se comen, como verdura de hoja en ensaladas, como otras plantas similares.
Se utiliza en la medicina tradicional como ayuda para la digestión.
Aunque no se ha visto una mención específica de toxicidad para esta especie, muchas plantas de este género contienen un principio narcótico, este está más concentrado cuando la planta comienza a florecer. Este principio casi se deriva de las formas cultivadas de lechuga (Lactuca sativa), pero todavía se produce cuando la planta comienza a producir semillas.
Las hojas contienen alrededor de 1,5% de proteínas, 0,4% de grasas, 2,2% de carbohidratos, 0,7% de cenizas.
El tallo contiene 0,6% de proteína, 0,1% de grasa, 2,1% de carbohidratos y 0,5% de ceniza.
La planta es digestiva y tónica y es rica en una savia lechosa que fluye libremente de cualquier herida. Este se endurece y se seca al entrar en contacto con el aire.
La savia contiene ‘lactucarium’, que se utiliza en medicina por sus propiedades anodinas, antiespasmódicas, digestivas, diuréticas, hipnóticas, narcóticas y sedantes.
Lactucarium tiene los efectos de un opio débil, pero sin su tendencia a causar malestar digestivo, ni es adictivo.
Se toma de forma interna en el tratamiento del insomnio, ansiedad, neurosis, hiperactividad en niños, tos seca, tos ferina, dolores reumáticos, etc.
Las concentraciones de lactucarium son bajas en plantas jóvenes y más concentradas cuando la planta florece.
Esto se cosecha comercialmente cortando las cabezas de las plantas y raspando el jugo en macetas de porcelana varias veces al día hasta que la planta se agote.
La planta debe usarse con precaución y nunca sin la supervisión de un practicante experimentado. Incluso las dosis normales pueden causar somnolencia, mientras que el exceso causa inquietud y las sobredosis pueden causar la muerte por parálisis cardíaca.
Algunos médicos creen que los efectos de este medicamento son causados ​​por la mente del paciente y no por el medicamento.
La savia también se ha aplicado externamente en el tratamiento de verrugas.

Método de preparación –
La lechuga india es una planta que se utiliza tanto como planta medicinal como alimenticia.
Para uso alimentario, se utilizan hojas crudas o cocidas y se agregan a ensaladas o sopas. Tienen un sabor ligeramente amargo.
El tallo también se puede comer cocido.
También se puede preparar una infusión a partir de esta planta con flores frescas o secas.

Guido Bissanti

Fuentes
– Acta Plantarum – Flora de las regiones italianas.
– Wikipedia, la enciclopedia libre.
– Base de datos útil de plantas tropicales.
– Conti F., Abbate G., Alessandrini A., Blasi C. (ed.), 2005. Una lista de verificación anotada de la flora vascular italiana, Palombi Editore.
– Pignatti S., 1982. Flora de Italia, Edagricole, Bolonia.
– Treben M., 2000. Salud de la Farmacia del Señor, Consejos y experiencias con hierbas medicinales, Ennsthaler Editore.

Advertencia: Las aplicaciones farmacéuticas y los usos alimúrgicos están indicados únicamente con fines informativos, no representan de ninguna manera una prescripción médica; por lo tanto, no se asume ninguna responsabilidad por su uso con fines curativos, estéticos o alimentarios.




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