[:it] Litsea cubeba [:en] Litsea cubeba [:es] Litsea cubeba [:]

[:it]

Litsea cubeba

La litsea aromatica o may chang (Litsea cubeba (Lour.) Pers.) è una specie arborea o arbustiva appartenente alla famiglia delle Lauraceae.

Sistematica –
Dal punto di vista sistematico appartiene al:
Dominio Eukaryota,
Regno Plantae,
Divisione Magnoliophyta,
Classe Magnoliopsida,
Sottoclasse Magnoliidae,
Ordine Laurales,
Famiglia Lauraceae,
Genere Litsea,
Specie L. cubeba.
Sono sinonimi i seguenti termini:
– Actinodaphne citrata (Blume) Hayata;
– Aperula citriodora (Siebold & Zucc.) Blume;
– Aperula formosana Nakai;
– Benzoin citriodorum Siebold & Zucc.;
– Benzoin cubeba (Lour) Hatus.;
– Daphnidium cubeba (Lour.) Nees;
– Laurus cubeba Lour.;
– Laurus piperita Meisn.;
– Lindera citrata (Blume) Koidz.;
– Lindera citriodora (Siebold & Zucc.) Hemsl.;
– Lindera dielsii H.Lév.;
– Litsea citrata Blume;
– Litsea citriodora (Siebold & Zucc.) Hatus.;
– Litsea dielsii (H.Lév.) H.Lév.;
– Litsea mollifolia Chun;
– Litsea mollis glabrata Diels;
– Litsea piperita Mirb.;
– Malapoenna citrata (Blume) Kuntze;
– Malapoenna cubeba (Lour.) Kuntze;
– Omphalodaphne citriodora (Siebold & Zucc.) Nakai;
– Persea cubeba (Lour.) Spreng.;
– Tetranthera citrata (Blume) Nees;
– Tetranthera cubeba (Lour.) Meisn.;
– Tetranthera polyantha Wall. ex Nees.

Etimologia –
Il termine Litsea deriva da i due termini cinesi ‘li’, che significa prugna, e ‘tse’, che significa piccolo.
L’epiteto specifico cubeba proviene dall’inglese medievale Quibibe e dal latino medievale cubeba, termine di derivazione dal dialetto arabo kubāba.

Distribuzione Geografica ed Habitat –
La Litsea cubeba è una pianta originaria della Cina, dell’Indonesia, di Taiwan e di altre parti del sud-est asiatico che cresce in un areale compreso tra l’Asia dell’est, Cina, Giappone, subcontinente indiano, Myanmar, Thailandia, Laos, Vietnam, Malesia e Indonesia.
Il suo habitat sono i pendii soleggiati, boschetti, boschi radi, bordi stradali, sponde dell’acqua ad un’altitudine tra 300 e 3.200 metri.

Descrizione –
Il Litsea cubeba è un albero o arbusto da deciduo a sempreverde, alto 5-12 metri.
Il tronco è diritto.
Le foglie sono oblungo lanceolate, poste in maniera alterna sui rami.
I fiori sono piccoli, di colore biancastro, riuniti in piccoli grappoli e la pianta è dioica, per cui sia le forme maschili che femminili devono essere coltivate per produrre frutti anche se esistono forme con fiori ermafroditi fertili.
I frutti sono delle piccole drupe di colore verde all’inizio e brunastre-marrone a maturazione.

Coltivazione –
La Litsea è un arbusto o un piccolo albero da deciduo a sempreverde che spesso è utilizzata nella medicina tradizionale ed è anche una fonte di aromi alimentari, olio essenziale e legname.
Questa pianta viene raccolta in natura o coltivata commercialmente, in particolare in Cina, Giappone, Indocina e Giava, per il suo olio essenziale.
È un albero a rapida crescita e le piante prodotte da talee possono iniziare a dare i loro frutti quando hanno solo 2-3 anni.
Tutte le parti della pianta hanno un gradevole aroma simile al limone ed è una specie dioica, per cui per ottenere i frutti bisogna coltivare sia il maschio che la femmina, anche se esistono esemplari con fiori ermafroditi fertili.
La propagazione può avvenire sia per seme che per talea.

Usi e Tradizioni –
Il may chang è una pianta che produce un frutto che viene lavorato per il suo olio essenziale di limone.
Viene chiamato “pepe di montagna” (山胡椒; pinyin: shānhújiāo) in mandarino e maqaw (馬告) dagli aborigeni Atayal di Taiwan. L’olio può essere estratto anche dalle foglie, ma questo è considerato di qualità inferiore. Il legno viene talvolta utilizzato per realizzare mobili e oggetti di artigianato. Le parti delle piante sono usate anche in medicina.
La resa in olio essenziale del frutto è del 3-5%. Il componente principale dell’olio è il citrale, al 70-85% dell’olio. Viene prodotto principalmente in Cina da piantagioni ed è commercializzato come “Litsea cubeba”, con una produzione stimata tra le 500 e le 1.500 tonnellate di olio all’anno. L’olio è usato come profumo (soprattutto nelle saponette) e per aromatizzare vari prodotti. È anche usato come materia prima dall’industria chimica per la sintesi di vitamina A e fragranze simili alla viola.
Questo olio essenziale è commercializzato a livello internazionale.
I fiori profumati vengono mangiati o usati come aroma per il tè ed i frutti vengono consumati come contorno di verdure e sono un sostituto comune del Piper cubeba.
Il frutto, la corteccia e le foglie sono spesso usati dal popolo Karen del nord della Thailandia come ingrediente al curry in un piatto chiamato “Kaeng Nuea”.
Le radici vengono cotte come condimento negli alimenti.
Questa pianta ricopre un importante fonte di sostanze per uso medicinale.
Le radici, i ramoscelli, le foglie e i frutti sono tutti usati nella medicina tradizionale per il trattamento di problemi di salute interna, come gonfiore e dolore.
La ricerca ha dimostrato la presenza di diversi alcaloidi in varie parti della pianta.
Tra quelli recentemente isolati e identificati vi sono: laurotetanina, O-metiloblongina, oblongina, xantoplanina e magnocararineu. Gli studi di bioanalisi hanno indicato attività termiche, antiasmatiche e antianafilattiche.
Recenti studi, inoltre, hanno scoperto che l’olio essenziale può essere utile nel trattamento dell’aritmia cardiaca.
L’olio essenziale ha dimostrato proprietà antimicotiche contro diversi agenti patogeni tra cui Alternaria alternata, Aspergillus niger, Candida albicans, Fusarium spp, Helminthosporium spp.
Tutte le parti della pianta di Litsea cubeba sono applicate in medicina e hanno proprietà antiparalitiche, anticefaliche, antiisteriche, carminative, spasmolitiche e diuretiche.
I fiori, le foglie e le pareti dei frutti sono tutte fonti di oli essenziali che vengono lavorati per il citrale e vengono utilizzati anche per la loro fragranza e proprietà medicinali.
Il citrale è utilizzato per la produzione di iononi e precedentemente vitamina A e nelle essenze per cosmetici, alimenti e prodotti del tabacco.
Per il suo gradevole odore e sapore di agrumi contribuisce a conferire un gusto di limone e lime ed è un rinfrescante generale nei gusti alla frutta.
L’olio essenziale principale, noto come “olio di maggio-chang” è ottenuto dal frutto ed è usato in profumeria ed è anche la principale fonte di citrale.
In profumeria, l’olio viene utilizzato come alternativa all’olio di verbena e all’olio di citronella per produrre colonie, spray per la casa, saponi e deodoranti.
Il seme contiene un olio grasso, dal quale si producono acido laurico e acido caprico.
Il frutto viene utilizzato in decotto per il trattamento di vertigini, paralisi e nelle preparazioni post-partum.
Tradizionalmente il popolo Dayak Kenyah del Kalimantan orientale usa i frutti e la corteccia come medicina orale e topica sia per i bambini che per gli adulti. Si applica in caso di febbre, mal di stomaco, dolore toracico e come tonico. È anche un antidoto per curare l’ubriachezza.
Le foglie sono usate per curare le malattie della pelle.
In aromaterapia, l’olio viene applicato come agente rinfrescante contro l’acne e la dermatite e per alleviare l’ansia e lo stress.
Tra gli altri usi si ricorda che il may chang può essere utilizzato come specie pioniera quando si ripristinano i boschi naturali e quando si vuole creare un giardino boschivo.
Inoltre viene allevato come albero da ombra per altre piantagioni ed è piantato come frangivento nelle piantagioni di tè.
Questa specie si dimostra un’ottima pioniera a rapida crescita, di solito gregaria in aree aperte, che si trova lungo i margini delle foreste pluviali tropicali e ai margini delle foreste montane sia inferiori che superiori.
Può essere utilizzata nelle prime fasi nei progetti di riforestazione.
L’albero è piantato come specie pioniera nel nord della Thailandia in progetti di riforestazione per ripristinare i boschi naturali ed è piantato in boschi degradati e aree aperte in consociazione con varie altre specie che hanno tutte la capacità di crescere rapidamente; produce delle chiome dense che sopprimono le erbe infestanti e attira la fauna selvatica che disperde i semi, in particolare uccelli e pipistrelli.
Il legno di questa pianta viene utilizzato per la fabbricazione e la costruzione di mobili in generale.

Modalità di Preparazione –
Litsea cubeba è una pianta coltivata sia per fini alimentari che medicinali e per l’industria cosmetica.
La polpa del frutto ha un sapore simile all’avocado e viene consumata cruda o al vapore con il riso ed è un sostituto comune del Piper cubeba.
L’olio essenziale è commercializzato a livello internazionale per usi cosmetici e medicinali.
I fiori, che sono profumati, vengono mangiati o usati come aroma per il tè. Il frutto, la corteccia e le foglie sono spesso usati dal popolo Karen del nord della Thailandia come ingrediente al curry in un piatto chiamato “Kaeng Nuea”.
Vengono consumate anche le radici, cotte come condimento negli alimenti.

Guido Bissanti

Fonti
– Acta Plantarum – Flora delle Regioni italiane.
– Wikipedia, l’enciclopedia libera.
– Useful Tropical Plants Database.
– Conti F., Abbate G., Alessandrini A., Blasi C. (a cura di), 2005. An annotated checklist of the Italian vascular flora, Palombi Editore.
– Pignatti S., 1982. Flora d’Italia, Edagricole, Bologna.
– Treben M., 2000. La Salute dalla Farmacia del Signore, Consigli ed esperienze con le erbe medicinali, Ennsthaler Editore.

Attenzione: Le applicazioni farmaceutiche e gli usi alimurgici sono indicati a mero scopo informativo, non rappresentano in alcun modo prescrizione di tipo medico; si declina pertanto ogni responsabilità sul loro utilizzo a scopo curativo, estetico o alimentare.





[:en]

Litsea cubeba

The aromatic litsea or may chang (Litsea cubeba (Lour.) Pers.) Is an arboreal or shrub species belonging to the Lauraceae family.

Systematics –
From a systematic point of view it belongs to:
Eukaryota Domain,
Kingdom Plantae,
Magnoliophyta Division,
Magnoliopsida class,
Subclass Magnoliidae,
Order Laurales,
Lauraceae family,
Genus Litsea,
L. cubeba species.
The following terms are synonymous:
– Actinodaphne citrata (Blume) Hayata;
– Aperula citriodora (Siebold & Zucc.) Blume;
– Aperula formosana Nakai;
– Benzoin citriodorum Siebold & Zucc .;
– Benzoin cubeba (Lour) Hatus .;
– Daphnidium cubeba (Lour.) Nees;
– Laurus cubeba Lour .;
– Laurus piperita Meisn .;
– Lindera citrata (Blume) Koidz .;
– Lindera citriodora (Siebold & Zucc.) Hemsl .;
– Lindera dielsii H.Lév .;
– Litsea citrata Blume;
– Litsea citriodora (Siebold & Zucc.) Hatus .;
– Litsea dielsii (H.Lév.) H.Lév .;
– Litsea mollifolia Chun;
– Litsea mollis glabrata Diels;
– Litsea piperita Mirb .;
– Malapoenna citrata (Blume) Kuntze;
– Malapoenna cubeba (Lour.) Kuntze;
– Omphalodaphne citriodora (Siebold & Zucc.) Nakai;
– Persea cubeba (Lour.) Spreng .;
– Tetranthera citrata (Blume) Nees;
– Tetranthera cubeba (Lour.) Meisn .;
– Tetranthera polyantha Wall. ex Nees.

Etymology –
The term Litsea derives from the two Chinese terms ‘li’, which means plum, and ‘tse’, which means small.
The specific cubeba epithet comes from medieval English Quibibe and medieval Latin cubeba, a term derived from the Arabic dialect Kubāba.

Geographic Distribution and Habitat –
Litsea cubeba is a plant native to China, Indonesia, Taiwan and other parts of Southeast Asia that grows in an area between East Asia, China, Japan, Indian subcontinent, Myanmar, Thailand, Laos, Vietnam, Malaysia and Indonesia.
Its habitat is the sunny slopes, thickets, sparse woods, roadsides, water banks at an altitude between 300 and 3,200 meters.

Description –
Litsea cubeba is a deciduous to evergreen tree or shrub, 5-12 meters tall.
The trunk is straight.
The leaves are oblong lanceolate, placed alternately on the branches.
The flowers are small, whitish in color, gathered in small clusters and the plant is dioecious, so both the male and female forms must be cultivated to produce fruit even if there are forms with fertile hermaphrodite flowers.
The fruits are small drupes that are green at the beginning and brownish-brown when ripe.

Cultivation –
Litsea is a deciduous to evergreen shrub or small tree that is often used in traditional medicine and is also a source of food flavorings, essential oil, and timber.
This plant is harvested in nature or grown commercially, particularly in China, Japan, Indochina and Java, for its essential oil.
It is a fast-growing tree and plants produced from cuttings can start bearing fruit when they are only 2-3 years old.
All parts of the plant have a pleasant aroma similar to lemon and it is a dioecious species, so to obtain the fruits it is necessary to cultivate both the male and the female, even if there are specimens with fertile hermaphrodite flowers.
Propagation can take place both by seed and by cutting.

Customs and Traditions –
May chang is a plant that produces a fruit that is processed for its lemon essential oil.
It is called “mountain pepper” (山 胡椒; pinyin: shānhújiāo) in Mandarin and maqaw (馬 告) by the Atayal aborigines of Taiwan. The oil can also be extracted from the leaves, but this is considered to be of lower quality. Wood is sometimes used to make furniture and handicrafts. Parts of plants are also used medicinally.
The essential oil yield of the fruit is 3-5%. The main component of the oil is citral, at 70-85% of the oil. It is mainly produced in China from plantations and is marketed as “Litsea cubeba”, with an estimated production of between 500 and 1,500 tons of oil per year. The oil is used as a perfume (especially in soap bars) and to flavor various products. It is also used as a raw material by the chemical industry for the synthesis of vitamin A and violet-like fragrances.
This essential oil is traded internationally.
The fragrant flowers are eaten or used as a flavoring for tea and the fruits are eaten as a side dish for vegetables and are a common substitute for Piper cubeba.
The fruit, bark and leaves are often used by the Karen people of northern Thailand as a curry ingredient in a dish called “Kaeng Nuea”.
The roots are cooked as a seasoning in food.
This plant is an important source of substances for medicinal use.
The roots, twigs, leaves, and fruits are all used in traditional medicine to treat internal health problems, such as swelling and pain.
Research has shown the presence of different alkaloids in various parts of the plant.
Among those recently isolated and identified are: laurothetanine, O-methyloblongin, oblongin, xantoplanin and magnocararineu. Bioanalysis studies indicated thermal, anti-asthmatic and anti-anaphylactic activities.
Furthermore, recent studies have found that the essential oil may be useful in the treatment of cardiac arrhythmia.
The essential oil has demonstrated antifungal properties against various pathogens including Alternaria alternata, Aspergillus niger, Candida albicans, Fusarium spp, Helminthosporium spp.
All parts of the Litsea cubeba plant are applied medicinally and have antiparalytic, anticephalic, antihysterical, carminative, spasmolytic and diuretic properties.
The flowers, leaves and fruit walls are all sources of essential oils which are processed for citral and are also used for their fragrance and medicinal properties.
Citral is used for the production of ionones and formerly vitamin A and in essences for cosmetics, food and tobacco products.
Due to its pleasant citrus smell and flavor it helps to give a lemon and lime taste and is a general refreshing in fruit flavors.
The main essential oil, known as “May-chang oil” is obtained from the fruit and is used in perfumery and is also the main source of citral.
In perfumery, the oil is used as an alternative to verbena oil and lemongrass oil to make colognes, home sprays, soaps and deodorants.
The seed contains a fatty oil, from which lauric acid and capric acid are produced.
The fruit is used in decoction for the treatment of dizziness, paralysis and in post-partum preparations.
Traditionally, the Dayak Kenyah people of East Kalimantan use the fruits and bark as oral and topical medicine for both children and adults. It is applied in case of fever, stomach pain, chest pain and as a tonic. It is also an antidote to treat drunkenness.
The leaves are used to treat skin diseases.
In aromatherapy, the oil is applied as a cooling agent against acne and dermatitis and to relieve anxiety and stress.
Among other uses, it should be remembered that may chang can be used as a pioneer species when restoring natural woods and when you want to create a wooded garden.
It is also bred as a shade tree for other plantations and is planted as a windbreak on tea plantations.
This species proves to be an excellent fast-growing pioneer, usually gregarious in open areas, found along the edges of tropical rainforests and on the edges of both lower and upper montane forests.
It can be used early on in reforestation projects.
The tree is planted as a pioneer species in northern Thailand in reforestation projects to restore natural woodlands and is planted in degraded woodlands and open areas in intercropping with various other species which all have the ability to grow rapidly; it produces dense foliage that suppresses weeds and attracts wildlife that scatters seeds, especially birds and bats. The wood of this plant is used for the manufacture and construction of furniture in general.

Preparation Method –
Litsea cubeba is a plant grown for both food and medicinal purposes and for the cosmetic industry.
The pulp of the fruit has an avocado-like flavor and is eaten raw or steamed with rice and is a common substitute for Piper cubeba.
The essential oil is marketed internationally for cosmetic and medicinal uses.
The flowers, which are fragrant, are eaten or used as a flavoring for tea. The fruit, bark and leaves are often used by the Karen people of northern Thailand as a curry ingredient in a dish called “Kaeng Nuea”.
The roots are also consumed, cooked as a condiment in food.

Guido Bissanti

Sources
– Acta Plantarum – Flora of the Italian Regions.
– Wikipedia, the free encyclopedia.
– Useful Tropical Plants Database.
– Conti F., Abbate G., Alessandrini A., Blasi C. (ed.), 2005. An annotated checklist of the Italian vascular flora, Palombi Editore.
– Pignatti S., 1982. Flora of Italy, Edagricole, Bologna.
– Treben M., 2000. Health from the Lord’s Pharmacy, Advice and experiences with medicinal herbs, Ennsthaler Editore.

Warning: Pharmaceutical applications and alimurgical uses are indicated for informational purposes only, they do not represent in any way a medical prescription; therefore no responsibility is taken for their use for curative, aesthetic or food purposes.





[:es]

Litsea cubeba

El litsea aromático o may chang (Litsea cubeba (Lour.) Pers.) Es una especie arbórea o arbustiva perteneciente a la familia Lauraceae.

Sistemática –
Desde un punto de vista sistemático pertenece a:
Dominio eucariota,
Reino Plantae,
División Magnoliophyta,
Clase Magnoliopsida,
Subclase Magnoliidae,
Orden Laurales,
Familia lauráceas,
Género Litsea,
Especies de L. cubeba.
Los siguientes términos son sinónimos:
– Actinodaphne citrata (Blume) Hayata;
– Aperula citriodora (Siebold & Zucc.) Blume;
– Aperula formosana Nakai;
– Benjuí citriodorum Siebold & Zucc.;
– Benjuí cubeba (Lour) Hatus.;
– Daphnidium cubeba (Lour.) Nees;
– Laurus cubeba Lour.;
– Laurus piperita Meisn.;
– Lindera citrata (Blume) Koidz.;
– Lindera citriodora (Siebold y Zucc.) Hemsl.;
– Lindera dielsii H.Lév.;
– Litsea citrata Blume;
– Litsea citriodora (Siebold & Zucc.) Hatus.;
– Litsea dielsii (H.Lév.) H.Lév.;
– Litsea mollifolia Chun;
– Litsea mollis glabrata Diels;
– Litsea piperita Mirb.;
– Malapoenna citrata (Blume) Kuntze;
– Malapoenna cubeba (Lour.) Kuntze;
– Omphalodaphne citriodora (Siebold & Zucc.) Nakai;
– Persea cubeba (Lour.) Spreng.;
– Tetranthera citrata (Blume) Nees;
– Tetranthera cubeba (Lour.) Meisn.;
– Muro de tetranthera polyantha. ex Nees.

Etimología –
El término Litsea deriva de los dos términos chinos ‘li’, que significa ciruela, y ‘tse’, que significa pequeño.
El epíteto específico de cubeba proviene del inglés medieval Quibibe y del latín medieval cubeba, un término derivado del dialecto árabe Kubāba.

Distribución geográfica y hábitat –
Litsea cubeba es una planta originaria de China, Indonesia, Taiwán y otras partes del sudeste asiático que crece en un área entre el este de Asia, China, Japón, el subcontinente indio, Myanmar, Tailandia, Laos, Vietnam, Malasia e Indonesia.
Su hábitat son las laderas soleadas, matorrales, bosques dispersos, bordes de caminos, bancos de agua a una altitud entre 300 y 3200 metros.

Descripción –
Litsea cubeba es un árbol o arbusto de hoja caduca a perenne, de 5-12 metros de altura.
El tronco es recto.
Las hojas son oblongas lanceoladas, colocadas alternativamente en las ramas.
Las flores son pequeñas, de color blanquecino, agrupadas en pequeños racimos y la planta es dioica, por lo que tanto las formas masculinas como femeninas deben ser cultivadas para producir frutos aunque existan formas con flores fértiles hermafroditas.
Los frutos son pequeñas drupas que son de color verde al principio y de color marrón parduzco cuando están maduras.

Cultivo –
Litsea es un arbusto o árbol pequeño de hoja caduca a perenne que se usa a menudo en la medicina tradicional y también es una fuente de aromas alimentarios, aceite esencial y madera.
Esta planta se cosecha en la naturaleza o se cultiva comercialmente, particularmente en China, Japón, Indochina y Java, por su aceite esencial.
Es un árbol de rápido crecimiento y las plantas producidas a partir de esquejes pueden comenzar a dar frutos cuando solo tienen 2-3 años.
Todas las partes de la planta tienen un agradable aroma similar al limón y es una especie dioica, por lo que para obtener los frutos es necesario cultivar tanto el macho como la hembra, incluso si existen ejemplares con fértiles flores hermafroditas.
La propagación puede tener lugar tanto por semilla como por esqueje.

Customs and Traditions –
May chang is a plant that produces a fruit that is processed for its lemon essential oil.
It is called “mountain pepper” (山 胡椒; pinyin: shānhújiāo) in Mandarin and maqaw (馬 告) by the Atayal aborigines of Taiwan. The oil can also be extracted from the leaves, but this is considered to be of lower quality. Wood is sometimes used to make furniture and handicrafts. Parts of plants are also used medicinally.
The essential oil yield of the fruit is 3-5%. The main component of the oil is citral, at 70-85% of the oil. It is mainly produced in China from plantations and is marketed as “Litsea cubeba”, with an estimated production of between 500 and 1,500 tons of oil per year. The oil is used as a perfume (especially in soap bars) and to flavor various products. It is also used as a raw material by the chemical industry for the synthesis of vitamin A and violet-like fragrances.
This essential oil is traded internationally.
The fragrant flowers are eaten or used as a flavoring for tea and the fruits are eaten as a side dish for vegetables and are a common substitute for Piper cubeba.
The fruit, bark and leaves are often used by the Karen people of northern Thailand as a curry ingredient in a dish called “Kaeng Nuea”.
The roots are cooked as a seasoning in food.
This plant is an important source of substances for medicinal use.
The roots, twigs, leaves, and fruits are all used in traditional medicine to treat internal health problems, such as swelling and pain.
Research has shown the presence of different alkaloids in various parts of the plant.
Among those recently isolated and identified are: laurothetanine, O-methyloblongin, oblongin, xantoplanin and magnocararineu. Bioanalysis studies indicated thermal, anti-asthmatic and anti-anaphylactic activities.
Furthermore, recent studies have found that the essential oil may be useful in the treatment of cardiac arrhythmia.
The essential oil has demonstrated antifungal properties against various pathogens including Alternaria alternata, Aspergillus niger, Candida albicans, Fusarium spp, Helminthosporium spp.
All parts of the Litsea cubeba plant are applied medicinally and have antiparalytic, anticephalic, antihysterical, carminative, spasmolytic and diuretic properties.
The flowers, leaves and fruit walls are all sources of essential oils which are processed for citral and are also used for their fragrance and medicinal properties.
Citral is used for the production of ionones and formerly vitamin A and in essences for cosmetics, food and tobacco products.
Due to its pleasant citrus smell and flavor it helps to give a lemon and lime taste and is a general refreshing in fruit flavors.
The main essential oil, known as “May-chang oil” is obtained from the fruit and is used in perfumery and is also the main source of citral.
In perfumery, the oil is used as an alternative to verbena oil and lemongrass oil to make colognes, home sprays, soaps and deodorants.
The seed contains a fatty oil, from which lauric acid and capric acid are produced.
The fruit is used in decoction for the treatment of dizziness, paralysis and in post-partum preparations.
Traditionally, the Dayak Kenyah people of East Kalimantan use the fruits and bark as oral and topical medicine for both children and adults. It is applied in case of fever, stomach pain, chest pain and as a tonic. It is also an antidote to treat drunkenness.
The leaves are used to treat skin diseases.
In aromatherapy, the oil is applied as a cooling agent against acne and dermatitis and to relieve anxiety and stress.
Among other uses, it should be remembered that may chang can be used as a pioneer species when restoring natural woods and when you want to create a wooded garden.
It is also bred as a shade tree for other plantations and is planted as a windbreak on tea plantations.
This species proves to be an excellent fast-growing pioneer, usually gregarious in open areas, found along the edges of tropical rainforests and on the edges of both lower and upper montane forests.
It can be used early on in reforestation projects.
The tree is planted as a pioneer species in northern Thailand in reforestation projects to restore natural woodlands and is planted in degraded woodlands and open areas in intercropping with various other species which all have the ability to grow rapidly; it produces dense foliage that suppresses weeds and attracts wildlife that scatters seeds, especially birds and bats. La madera de esta planta se utiliza para la fabricación y construcción de muebles en general.

Método de preparación –
Litsea cubeba es una planta que se cultiva tanto con fines alimentarios como medicinales y para la industria cosmética.
La pulpa de la fruta tiene un sabor a aguacate y se come cruda o al vapor con arroz y es un sustituto común de Piper cubeba.
El aceite esencial se comercializa internacionalmente para usos cosméticos y medicinales.
Las flores, que son fragantes, se comen o se utilizan como aromatizante para el té. Los karen del norte de Tailandia utilizan a menudo la fruta, la corteza y las hojas como ingrediente de curry en un plato llamado “Kaeng Nuea”.
Las raíces también se consumen, cocinadas como condimento en los alimentos.

Guido Bissanti

Fuentes
– Acta Plantarum – Flora de las regiones italianas.
– Wikipedia, la enciclopedia libre.
– Base de datos útil de plantas tropicales.
– Conti F., Abbate G., Alessandrini A., Blasi C. (ed.), 2005. Una lista de verificación anotada de la flora vascular italiana, Palombi Editore.
– Pignatti S., 1982. Flora de Italia, Edagricole, Bolonia.
– Treben M., 2000. Salud de la Farmacia del Señor, Consejos y experiencias con hierbas medicinales, Ennsthaler Editore.

Advertencia: Las aplicaciones farmacéuticas y los usos alimúrgicos están indicados únicamente con fines informativos, no representan de ninguna manera una prescripción médica; por lo tanto, no se asume ninguna responsabilidad por su uso con fines curativos, estéticos o alimentarios.





[:]

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *