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Ceiba pentandra

Il Kapok (Ceiba pentandra (L.) Gaertn., 1791) è una specie arborea appartenente alla famiglia delle Bombacaceae.

Sistematica –
Dal punto di vista sistematico appartiene al Dominio Eukaryota, Regno Plantae, Divisione Magnoliophyta, Classe Magnoliopsida, Ordine Malvales, Famiglia Bombacaceae e quindi al Genere Ceiba ed alla Specie C. pentandra.
Sono sinonimi i termini:
– Bombax guineensis Schum. & Thonn.;
– Bombax orientale Spreng.;
– Bombax pentandrum L.;
– Ceiba guineensis (Thonn.) A.Chev.;
– Ceiba thonningii A.Chev.;
– Eriodendron anfractuosum DC.;
– Eriodendron caribaeum G. Don;
– Eriodendron guineense G. Don.

Etimologia –
Il termine Ceiba è la forma latinizzata del nome vernacolare (pronunciato sayba) di questa pianta usato dagli indigeni Taino dei Caraibi e Sud America.
L’epiteto specifico pentandra proviene dal greco πέντε pénte cinque e da ἀνήρ, ἀνδρός aner, andrόs maschio, elemento maschile: con cinque stami.

Distribuzione Geografica ed Habitat –
Il Kapok è una pianta con un’ampia diffusione e si ritiene che sia originaria dell’America centrale.
La troviamo nei seguenti Paesi:
– in America del nord: Messico.in America centrale: Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama e nei Caraibi (Barbados, Cuba, Repubblica Dominicana, Grenada, Guadalupa e Martinica, Haiti, Giamaica, Montserrat, Antille olandesi, Porto Rico);
– nella parte settentrionale del Sud America: Guyana Francese, Guyana, Suriname, Venezuela, Brasile, Bolivia, Colombia, Ecuador, Perù e Argentina;
– in Africa: Sudan, Tanzania, Uganda, Burundi, Camerun, Gabon, Ruanda, Zaire, Benin, Costa d’avorio, Ghana, Guinea-Bissau, Mali, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo, Angola, Malawi, Mozambico, Zambia, Etiopia e Gibuti.
Inoltre questa pianta è stata introdotta, ed è oramai naturalizzata, in Asia, in particolare a Giava, in Thailandia, a Ceylon, in Malaysia, in Indonesia, nelle Filippine; anche in Sicilia sono presenti in varie zone, come ad esempio a Palermo, nell’Istituto Comprensivo Luigi Capuana. Inoltre è presente in almeno 6 esemplari presso la città di Positano dove fu introdotto circa 60 anni fa da un turista argentino frequentatore di un hotel del borgo il quale regalò un piccolo arbusto al proprietario dell’albergo. L’albero nel giardino è tutt’ora visibile dalla strada principale della città.
Il suo habitat è quello tropicale dove si trova ad altitudini fino a 1.200 metri.

Descrizione –
La Ceiba pentandra è un albero che raggiunge una altezza di 60–70 m ed è dotato di un tronco massiccio che raggiunge i 3 m di diametro.
Il tronco così come molti dei rami più larghi sono densamente ricoperti di larghe e robuste spine.
Ha foglie composte da 5 a 9 foglioline più piccole, ognuna lunga fino a 20 cm.
I fiori si aprono di notte e sono senescenti a mezzogiorno. Emettono un forte odore e secernono il nettare alla base dei grandi fiori bisessuali.
Gli alberi adulti producono diverse centinaia di frutti, contenenti numerosi semi circondati da una fibra lanosa e giallastra costituita da lignina e cellulosa.

Coltivazione –
Il Kapok è una pianta tipicamente dei tropici umidi, dove cresce fino a 1.200 metri, anche se la produttività inizia a diminuire oltre i 460 metri.
Cresce meglio nelle aree in cui le temperature diurne annuali sono comprese tra 17 e 38 °C, ma può tollerare limiti di 12 – 40 °C.
La pianta può morire con temperature di -1 °C o inferiori.
Inoltre la fruttificazione può fallire se la temperatura notturna scende molto al di sotto dei 20 °C.
È un albero che preferisce una piovosità media annua compresa tra 1.500 e 2.500 mm, ma tollera limiti di 750 – 5.700 mm.
Può tollerare una stagione secca da 0 a 6 mesi.
Il Kapok è l’albero autoctono più alto che cresce in Africa; preferisce una posizione soleggiata in un terreno fertile, profondo, che trattiene l’umidità ma ben drenato e con pH compreso tra 5,5 e 6,5, tollerando limiti di 5 – 7,5. Infine preferisce una posizione riparata dai venti forti.
Il Kapok è un albero a crescita rapida, gli aumenti annuali di altezza e diametro durante i primi 10 anni sono rispettivamente di circa 120 cm e 3-4 cm; inoltre nelle lacune forestali la crescita in altezza può essere di 2 metri all’anno.
L’albero può iniziare a produrre semi, e quindi fibra, a partire dall’età di 4-5 anni, con rese in aumento fino a circa 8 anni. La vita economica degli impianti è di circa 60 anni.
I periodi di vegetazione e fioritura sono più regolari nelle parti più secche dell’area di distribuzione; nelle zone umide, i periodi di vegetazione e fioritura sono molto irregolari.
I frutti maturano 80-100 giorni dopo la fioritura, i tipi deiscenti rilasciano i semi, vagamente incorporati, che vengono dispersi dal vento.
Un singolo albero può dare 300-400 baccelli all’anno, producendo fino a 20 chili di fibra a partire dai 5 anni circa per oltre 50 anni.
È un albero che risponde bene al ceduo ed ha radici vigorose e sono noti per causare danni a edifici e strade se piantati troppo vicini.
Si ritiene, inoltre, che il kapok coltivato sia un ibrido naturale tra due varietà originarie rispettivamente dell’America tropicale e dell’Africa occidentale.

Usi e Tradizioni –
Le foglie, i germogli, i frutti teneri ed i semi vengono mangiati nonché l’olio che si ricava dai semi viene utilizzato in cucina.
Dal punto di vista medicinale il Kapok è un’erba astringente e diuretica che abbassa la febbre, rilassa gli spasmi e controlla il sanguinamento.
Le foglie contengono diversi composti attivi tra cui derivati di quercetina e kaempferol, tannini e acido caffeico.
Le foglie sono abortive, alterative, emollienti, lassative e sedative. Vengono utilizzate nel trattamento di scabbia, diarrea, tosse, gola rauca, affaticamento e lombalgia.
Un decotto di germogli teneri è usato come contraccettivo.
Le foglie giovani vengono riscaldate e mescolate con olio di palma per essere consumate come rimedio per problemi cardiaci.
La linfa delle foglie viene bevuta come rimedio per malattie mentali.
Il succo di rami giovani macerati viene utilizzato in una preparazione per il trattamento dell’asma.
Le foglie pestate, applicate esternamente, vengono utilizzate come medicazione su piaghe, distorsioni, tumori, ascessi, ecc..
La linfa delle foglie viene applicata sulle infezioni della pelle.
Le macerazioni fogliari vengono utilizzate nei bagni come trattamento contro stanchezza generale, febbri, rigidità degli arti, mal di testa e sanguinamento delle donne in gravidanza; inoltre sono usate come un bagno per gli occhi per trattare la congiuntivite, rimuovere i corpi estranei dall’occhio e aiutare a guarire le ferite negli occhi.
Le foglie possono essere raccolte in qualsiasi momento durante la stagione di crescita e vengono utilizzate fresche o essiccate.
La corteccia e le foglie sono utilizzate nel trattamento della congestione bronchiale.
Esternamente, vengono utilizzati nei bagni per curare febbri e mal di testa.
Alle cortecce della radice e del fusto sono attribuite proprietà emetiche e antispasmodiche.
Per trattare problemi di stomaco, diarrea, ernia, gonorrea, disturbi cardiaci, edema, febbre, asma e rachitismo si prende un decotto di corteccia del gambo.
Si dice che le macerazioni della corteccia siano una cura per problemi cardiaci e ipertensione e sono accreditate con proprietà stimolanti e antielmintiche.
I decotti di corteccia di gambo sono usati nei lavaggi della bocca per il trattamento di mal di denti e problemi alla bocca; vengono applicati anche su dita gonfie, ferite, piaghe, foruncoli e macchie lebbrose.
La corteccia, spesso in polvere, è usata come trattamento sulle ferite.
Un decotto di corteccia viene utilizzato come lavaggio per trattare la febbre e la corteccia viene solitamente raccolta nella stagione secca.
La gomma è abortiva e astringente. Viene consumata per alleviare il mal di stomaco. Viene anche assunta internamente per controllare sanguinamento uterino anormale, dissenteria e diarrea nei bambini.
La gomma viene raccolta dalle incisioni praticate nel tronco di giovani alberi, fatte mentre la linfa si alza alla fine della stagione secca.
Un decotto di radici bollite è usato per trattare edema, diarrea, dissenteria, dismenorrea e ipertensione.
Si dice anche che il decotto sia ossitocico.
La radice fa parte dei preparati usati per curare la lebbra. I fiori sono emollienti. Sono usati come rimedio per la stitichezza.
Anche il frutto è emolliente. La frutta in polvere va assunta con l’acqua come rimedio contro i parassiti intestinali e il mal di stomaco.
L’olio di semi viene strofinato sulle parti colpite per alleviare i reumatismi e viene applicato anche per curare le ferite.
Questa specie, inoltre, ricopre un ruolo importante per gli usi agroforestali.
È una specie pioniera a rapida crescita ma non può germogliare nella fitta foresta, richiedendo luce per prosperare. Può essere utilizzato in progetti di rimboschimento per boschi nativi, ma è probabilmente troppo grande e longevo per giardini boschivi.
L’albero è un’importante fonte di miele ed è adatto anche per il controllo dell’erosione del suolo e per la protezione dei bacini idrografici.
In agroforestazione è stato coltivato per fornire ombra a caffè e cacao, mentre a Giava è utilizzato come supporto per piante di peperone (Piper spp.).
La fibra della parete interna del frutto è unica in quanto unisce elasticità e resilienza ed è resistente ai parassiti, rendendola ideale per imbottire guanciali, materassi e cuscini; è indispensabile negli ospedali, poiché i materassi possono essere sterilizzati a secco senza perdere la loro qualità originale. È leggera (un ottavo del peso del cotone), idrorepellente e galleggiante, ideale per giubbotti di salvataggio, scialuppe di salvataggio e altri dispositivi di sicurezza navale.
È un ottimo isolante termico, essendo utilizzato in ghiacciaie, frigoriferi, celle frigorifere, uffici, teatri e aeroplani.
È anche un ottimo fonoassorbente ed è ampiamente utilizzato per l’isolamento acustico.
Il seme contiene il 20-25% di olio non essiccante, simile all’olio di semi di cotone.
È usato come lubrificante, illuminante, nella produzione di saponi e in cucina.
I principali acidi grassi sono acido palmitico (10-16%), acido stearico (2-9%), acido oleico (49-53%) e acido linoleico (26-29%).
La cenere del legno è ricca di potassio e può essere utilizzata per fare il sapone.
La corteccia viene utilizzata per realizzare muri e porte di capanne.
Dalla corteccia si ottengono una gomma e un colorante bruno-rossastro.
Il durame è di colore variabile, dal bianco crema al marrone chiaro, spesso con venature grigiastre, ma i funghi che macchiano la linfa possono scurirlo; non è chiaramente delimitato dall’alburno. La fibra è intrecciata, a volte irregolare; la consistenza grossolana; gli anelli di crescita sono prominenti; il contenuto di silice è basso. Il legno è morbido, debole e molto leggero; è estremamente vulnerabile alla decomposizione a contatto con il suolo ed è anche suscettibile alle termiti. Sia i tronchi che il legname sono molto suscettibili agli attacchi di insetti e funghi, ma il trattamento di conservazione è facile. Il legno stagiona normalmente, con solo un lieve rischio di contrazione o distorsione; una volta asciutto è da scarsamente a moderatamente stabile in servizio.
Il legno è facile da sbucciare per l’impiallacciatura. Un legname di bassa qualità, gli usi riportati del legno includono compensato, imballaggi, scorte di legname, costruzioni leggere, scatole e casse, mobili economici, fiammiferi, pasta di legno e prodotti di carta. Tradizionalmente viene utilizzato per canoe, gommoni e attrezzi agricoli.
Il kapok, con la sua densità di 0,35 g/cm³, è la fibra naturale più leggera del mondo. Il kapok è una fibra cava lunga da 2 a 4 cm, con circa l’80% d’aria incorporata. Questa caratteristica ha indotto per molto tempo a ritenere impossibile filare il kapok. Le fibre vengono estratte a mano da baccelli lunghi 10/15 cm. Fino a poco tempo fa il suo uso era limitato all’imbottitura di materassi, trapunte e imbottiti, ma ora dopo gli sviluppi in materia di filatura, alcune aziende di abbigliamento hanno introdotto il kapok nelle loro collezioni producendo soprattutto pantaloni. È una fibra totalmente biologica in quanto cresce spontaneamente in natura. Particolarmente indicata per chi soffre di allergie.
Il polline dei fiori di C. pentandra è gradito a molte specie di animali sia notturni (pipistrelli, piccoli marsupiali, scimmie, e falene) sia diurni (api, colibrì), ma l’opera principale di impollinatore è svolta da due specie di pipistrelli: Phyllostomus hastatus e Phyllostomus discolor.

Modalità di Preparazione –
Foglie, germogli e frutti teneri sono mucillaginosi e vengono mangiati come il gombo (Abelmoschus esculentus (L.) Moench).
I semi sono consumati crudi o cotti, arrosto e macinati in polvere e vengono consumati nelle zuppe e usati come condimento.
I semi possono essere germogliati d i germogli mangiati crudi o cotti in zuppe.
Secondo alcuni autori i semi sarebbero tossici.
Dal seme si estrae un olio da cucina dal sapore gradevole.
Sebbene il seme sia tossico, l’olio è comunque commestibile.
I fiori vengono sbollentati e mangiati con salsa al peperoncino.
Gli stami essiccati vengono aggiunti al curry e alla zuppa calda e acida per dare colore.
Le ceneri del legno sono usate come sostituto del sale.

Guido Bissanti

Fonti
– Acta Plantarum – Flora delle Regioni italiane.
– Wikipedia, l’enciclopedia libera.
– Treben M., 2000. La Salute dalla Farmacia del Signore, Consigli ed esperienze con le erbe medicinali, Ennsthaler Editore
– Pignatti S., 1982. Flora d’Italia, Edagricole, Bologna.
– Conti F., Abbate G., Alessandrini A., Blasi C. (a cura di), 2005. An annotated checklist of the Italian vascular flora, Palombi Editore.

Attenzione: Le applicazioni farmaceutiche e gli usi alimurgici sono indicati a mero scopo informativo, non rappresentano in alcun modo prescrizione di tipo medico; si declina pertanto ogni responsabilità sul loro utilizzo a scopo curativo, estetico o alimentare.



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Ceiba pentandra

The Kapok (Ceiba pentandra (L.) Gaertn., 1791) is an arboreal species belonging to the Bombacaceae family.

Systematics –
From the systematic point of view it belongs to the Eukaryota Domain, Kingdom Plantae, Magnoliophyta Division, Magnoliopsida Class, Malvales Order, Bombacaceae Family and therefore to the Genus Ceiba and to the C. pentandra Species.
The terms are synonymous:
– Bombax guineensis Schum. & Thonn .;
– Eastern Bombax Spreng .;
– Bombax pentandrum L .;
– Ceiba guineensis (Thonn.) A. Chev .;
– Ceiba thonningii A. Chev .;
– Eriodendron anfractuosum DC .;
– Eriodendron caribaeum G. Don;
– Eriodendron guineense G. Don.

Etymology –
The term Ceiba is the Latinized form of the vernacular name (pronounced sayba) of this plant used by the Taino natives of the Caribbean and South America.
The specific pentandra epithet comes from the Greek πέντε pénte cinque and from ἀνήρ, ἀνδρός aner, andrόs male, male element: with five stamens.

Geographic Distribution and Habitat –
Kapok is a widely distributed plant and is believed to be native to Central America.
We find it in the following countries:
– in North America: Mexico Central America: Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama and the Caribbean (Barbados, Cuba, Dominican Republic, Grenada, Guadeloupe and Martinique, Haiti, Jamaica, Montserrat, Netherlands Antilles, Puerto Rico);
– in the northern part of South America: French Guiana, Guyana, Suriname, Venezuela, Brazil, Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru and Argentina;
– in Africa: Sudan, Tanzania, Uganda, Burundi, Cameroon, Gabon, Rwanda, Zaire, Benin, Ivory Coast, Ghana, Guinea-Bissau, Mali, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo, Angola, Malawi, Mozambique, Zambia, Ethiopia and Djibouti.
Furthermore, this plant was introduced, and is now naturalized, in Asia, in particular in Java, in Thailand, in Ceylon, in Malaysia, in Indonesia, in the Philippines; also in Sicily they are present in various areas, such as in Palermo, in the Luigi Capuana Comprehensive Institute. It is also present in at least 6 specimens in the town of Positano where it was introduced about 60 years ago by an Argentine tourist who went to a hotel in the village who gave a small shrub to the owner of the hotel. The tree in the garden is still visible from the main street of the city.
Its habitat is tropical where it is found at altitudes up to 1,200 meters.

Description –
Ceiba pentandra is a tree that reaches a height of 60–70 m and has a massive trunk that reaches 3 m in diameter.
The trunk as well as many of the wider branches are densely covered with large and sturdy thorns.
It has leaves consisting of 5 to 9 smaller leaflets, each up to 20 cm long.
The flowers open at night and are senescent at noon. They emit a strong odor and secrete nectar at the base of large bisexual flowers.
Adult trees produce several hundred fruits, containing numerous seeds surrounded by a woolly and yellowish fiber consisting of lignin and cellulose.

Cultivation –
Kapok is a plant typically found in the humid tropics, where it grows up to 1,200 meters, although productivity begins to decline beyond 460 meters.
It grows best in areas where annual daytime temperatures are between 17 and 38 ° C, but can tolerate limits of 12 – 40 ° C.
The plant can die in temperatures of -1 ° C or lower.
Furthermore, fruiting can fail if the night temperature drops much below 20 ° C.
It is a tree that prefers an average annual rainfall of between 1,500 and 2,500 mm, but tolerates limits of 750 – 5,700 mm.
It can tolerate a dry season of 0 to 6 months.
Kapok is the tallest native tree that grows in Africa; it prefers a sunny position in a fertile, deep soil, which retains moisture but well drained and with a pH between 5.5 and 6.5, tolerating limits of 5 – 7.5. Finally, it prefers a position sheltered from strong winds.
The Kapok is a fast growing tree, the annual increases in height and diameter during the first 10 years are respectively about 120 cm and 3-4 cm; moreover, in forest gaps, the growth in height can be 2 meters per year.
The tree can start producing seeds, and therefore fiber, from the age of 4-5, with yields increasing up to around 8 years. The economic life of the plants is about 60 years.
The periods of vegetation and flowering are more regular in the driest parts of the distribution area; in humid areas, the periods of vegetation and flowering are very irregular.
The fruits ripen 80-100 days after flowering, the dehiscent types release the seeds, loosely incorporated, which are dispersed by the wind.
A single tree can yield 300-400 pods per year, producing up to 20 pounds of fiber from around 5 years old for over 50 years.
It is a tree that responds well to coppice and has vigorous roots and is known to cause damage to buildings and roads if planted too close.
It is also believed that cultivated kapok is a natural hybrid between two varieties originating from tropical America and West Africa respectively.

Customs and Traditions –
The leaves, sprouts, tender fruits and seeds are eaten as well as the oil obtained from the seeds is used in the kitchen.
From a medicinal point of view, Kapok is an astringent and diuretic herb that lowers fever, relaxes spasms and controls bleeding.
The leaves contain several active compounds including quercetin and kaempferol derivatives, tannins and caffeic acid.
The leaves are abortive, alterative, emollient, laxative and sedative. They are used in the treatment of scabies, diarrhea, cough, hoarse throat, fatigue and low back pain.
A decoction of tender shoots is used as a contraceptive.
The young leaves are heated and mixed with palm oil to be consumed as a remedy for heart problems.
The sap of the leaves is drunk as a remedy for mental illness.
The juice of young macerated branches is used in a preparation for the treatment of asthma.
The crushed leaves, applied externally, are used as a dressing on sores, sprains, tumors, abscesses, etc.
The sap from the leaves is applied to skin infections.
Leaf macerations are used in baths as a treatment against general fatigue, fevers, limb stiffness, headaches and bleeding in pregnant women; They are also used as an eye bath to treat conjunctivitis, remove foreign bodies from the eye, and help heal wounds in the eye.
The leaves can be harvested at any time during the growing season and are used fresh or dried.
The bark and leaves are used in the treatment of bronchial congestion.
Externally, they are used in bathrooms to treat fevers and headaches.
Emetic and antispasmodic properties are attributed to the barks of the root and stem.
To treat stomach problems, diarrhea, hernia, gonorrhea, heart disease, edema, fever, asthma and rickets, a decoction of the bark of the stem is taken.
Macerations of the cortex are said to be a cure for heart problems and hypertension and are credited with stimulating and antihelminthic properties.
Stem bark decoctions are used in mouth washes to treat toothache and mouth problems; they are also applied on swollen fingers, wounds, sores, boils and leprous spots.
The bark, often in powder form, is used as a wound treatment.
A decoction of the bark is used as a wash to treat fever, and the bark is usually harvested in the dry season.
Gum is abortive and astringent. It is consumed to relieve stomach pain. It is also taken internally to control abnormal uterine bleeding, dysentery and diarrhea in children.
The gum is harvested from the incisions made in the trunk of young trees, made as the sap rises at the end of the dry season.
A decoction of boiled roots is used to treat edema, diarrhea, dysentery, dysmenorrhea and hypertension.
The decoction is also said to be oxytocic.
The root is part of the preparations used to treat leprosy. The flowers are emollient. They are used as a remedy for constipation.
The fruit is also emollient. Fruit powder should be taken with water as a remedy for intestinal parasites and stomach pain.
Seed oil is rubbed on the affected parts to relieve rheumatism and is also applied to heal wounds.
This species also plays an important role for agroforestry uses.
It is a fast-growing pioneer species but cannot germinate in dense forest, requiring light to thrive. It can be used in reforestation projects for native woodlands, but is probably too large and long-lived for woodland gardens.
The tree is an important source of honey and is also suitable for soil erosion control and for the protection of watersheds.
In agroforestry it has been cultivated to provide shade for coffee and cocoa, while in Java it is used as a support for pepper plants (Piper spp.).
The fiber of the inner wall of the fruit is unique as it combines elasticity and resilience and is resistant to parasites, making it ideal for stuffing pillows, mattresses and cushions; it is indispensable in hospitals, as the mattresses can be dry sterilized without losing their original quality. It is light (one eighth the weight of cotton), water repellent and buoyant, ideal for life jackets, lifeboats and other marine safety devices.
It is an excellent thermal insulator, being used in iceboxes, refrigerators, cold rooms, offices, theaters and airplanes.
It is also an excellent sound absorber and is widely used for sound insulation.
The seed contains 20-25% non-drying oil, similar to cottonseed oil.
It is used as a lubricant, brightener, in soap making and in cooking.
The main fatty acids are palmitic acid (10-16%), stearic acid (2-9%), oleic acid (49-53%) and linoleic acid (26-29%).
Wood ash is rich in potassium and can be used to make soap.
The bark is used to make walls and doors of huts.
From the bark, a gum and a reddish-brown dye are obtained.
The heartwood varies in color, from creamy white to light brown, often with greyish veins, but the fungi that stain the sap can darken it; it is not clearly delimited by the sapwood. The fiber is intertwined, sometimes irregular; the coarse consistency; the growth rings are prominent; the silica content is low. The wood is soft, weak and very light; it is extremely vulnerable to decomposition in contact with the soil and is also susceptible to termites. Both logs and timber are very susceptible to insect and fungal attacks, but conservation treatment is easy. Wood cures normally, with only a slight risk of shrinkage or distortion; when dry it is poorly to moderately stable in service.
Wood is easy to peel for veneer. A low-quality lumber, the wood’s reported uses include plywood, packaging, lumber stocks, lightweight construction, boxes and crates, inexpensive furniture, matches, pulp, and paper products. Traditionally it is used for canoes, rafts and agricultural tools.
Kapok, with its density of 0.35 g / cm³, is the lightest natural fiber in the world. Kapok is a hollow fiber 2 to 4 cm long, with approximately 80% of air incorporated. This characteristic has led for a long time to believe that it is impossible to spin kapok. The fibers are extracted by hand from 10/15 cm long pods. Until recently its use was limited to the padding of mattresses, quilts and upholstery, but now after developments in spinning, some clothing companies have introduced kapok into their collections mainly producing trousers. It is a totally organic fiber as it grows spontaneously in nature. Particularly suitable for allergy sufferers.
The pollen of C. pentandra flowers is appreciated by many species of animals both nocturnal (bats, small marsupials, monkeys, and moths) and diurnal (bees, hummingbirds), but the main pollinator work is carried out by two species of bats : Phyllostomus hastatus and Phyllostomus discolor.

Preparation Method –
Leaves, shoots and tender fruits are mucilaginous and are eaten like okra (Abelmoschus esculentus (L.) Moench).
The seeds are eaten raw or cooked, roasted and ground into powder, and are consumed in soups and used as a condiment.
The seeds can be sprouted from the sprouts eaten raw or cooked in soups.
According to some authors, the seeds are toxic.
A pleasant tasting cooking oil is extracted from the seed.
Although the seed is toxic, the oil is still edible.
The flowers are blanched and eaten with chilli sauce.
Dried stamens are added to curry and hot, sour soup to add color.
Wood ash is used as a substitute for salt.

Guido Bissanti

Sources
– Acta Plantarum – Flora of the Italian Regions.
– Wikipedia, the free encyclopedia.
– Treben M., 2000. Health from the Lord’s Pharmacy, Advice and experiences with medicinal herbs, Ennsthaler Editore
– Pignatti S., 1982. Flora of Italy, Edagricole, Bologna.
– Conti F., Abbate G., Alessandrini A., Blasi C. (edited by), 2005. An annotated checklist of the Italian vascular flora, Palombi Editore.

Warning: Pharmaceutical applications and alimurgical uses are indicated for informational purposes only, they do not represent in any way a medical prescription; we therefore decline all responsibility for their use for curative, aesthetic or food purposes.



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Ceiba pentandra

El Kapok (Ceiba pentandra (L.) Gaertn., 1791) es una especie arbórea perteneciente a la familia Bombacaceae.

Sistemática –
Desde el punto de vista sistemático, pertenece al Dominio Eukaryota, Reino Plantae, División Magnoliophyta, Clase Magnoliopsida, Orden Malvales, Familia Bombacaceae y por lo tanto al Género Ceiba y a la Especie C. pentandra.
Los términos son sinónimos:
– Bombax guineensis Schum. & Thonn.;
– Oriental Bombax Spreng.;
– Bombax pentandrum L.;
– Ceiba guineensis (Thonn.) A. Chev.;
– Ceiba thonningii A. Chev.;
– Eriodendron anfractuosum DC.;
– Eriodendron caribaeum G. Don;
– Eriodendron guineense G. Don.

Etimología –
El término Ceiba es la forma latinizada del nombre vernáculo (pronunciado sayba) de esta planta utilizada por los nativos taínos del Caribe y América del Sur.
El epíteto específico de pentandra proviene del griego πέντε pénte cinque y de ἀνήρ, ἀνδρός aner, andrόs male, elemento masculino: con cinco estambres.

Distribución geográfica y hábitat –
Kapok es una planta muy extendida y se cree que es originaria de Centroamérica.
Lo encontramos en los siguientes países:
– en Norteamérica: México Centroamérica: Belice, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panamá y en el Caribe (Barbados, Cuba, República Dominicana, Granada, Guadalupe y Martinica, Haití, Jamaica, Montserrat, Antillas Holandesas, Puerto Rico);
– en el norte de Sudamérica: Guayana Francesa, Guyana, Surinam, Venezuela, Brasil, Bolivia, Colombia, Ecuador, Perú y Argentina;
– en África: Sudán, Tanzania, Uganda, Burundi, Camerún, Gabón, Ruanda, Zaire, Benin, Costa de Marfil, Ghana, Guinea-Bissau, Malí, Nigeria, Senegal, Sierra Leona, Togo, Angola, Malawi, Mozambique, Zambia, Etiopía y Djibouti.
Además, esta planta se ha introducido y ahora está naturalizada en Asia, en particular en Java, en Tailandia, en Ceilán, en Malasia, en Indonesia, en Filipinas; también en Sicilia están presentes en diversas áreas, como en Palermo, en el Instituto Integral Luigi Capuana. También está presente en al menos 6 ejemplares de la localidad de Positano donde fue introducida hace unos 60 años por un turista argentino que acudió a un hotel de la localidad y le regaló un pequeño arbusto al dueño del hotel. El árbol del jardín todavía es visible desde la calle principal de la ciudad.
Su hábitat es tropical donde se encuentra a altitudes de hasta 1.200 metros.

Descripción –
La ceiba pentandra es un árbol que alcanza una altura de 60 a 70 my tiene un tronco macizo que alcanza los 3 m de diámetro.
El tronco, así como muchas de las ramas más anchas, están densamente cubiertos de espinas grandes y resistentes.
Tiene hojas que constan de 5 a 9 folíolos más pequeños, cada uno de hasta 20 cm de largo.
Las flores se abren por la noche y son senescentes al mediodía. Emiten un olor fuerte y segregan néctar en la base de grandes flores bisexuales.
Los árboles adultos producen varios cientos de frutos, que contienen numerosas semillas rodeadas por una fibra lanosa y amarillenta que consta de lignina y celulosa.

Cultivo –
Kapok es una planta que se encuentra típicamente en los trópicos húmedos, donde crece hasta los 1.200 metros, aunque la productividad comienza a disminuir más allá de los 460 metros.
Crece mejor en áreas donde las temperaturas diurnas anuales están entre 17 y 38 ° C, pero puede tolerar límites de 12 a 40 ° C.
La planta puede morir a temperaturas de -1 ° C o menos.
Además, la fructificación puede fallar si la temperatura nocturna desciende muy por debajo de los 20 ° C.
Es un árbol que prefiere una precipitación media anual de entre 1.500 y 2.500 mm, pero tolera límites de 750 – 5.700 mm.
Puede tolerar una estación seca de 0 a 6 meses.
Kapok es el árbol nativo más alto que crece en África; prefiere una posición soleada en un suelo fértil, profundo, que retiene la humedad pero bien drenado y con un pH entre 5,5 y 6,5, tolerando límites de 5 – 7,5. Finalmente, prefiere una posición al abrigo de los fuertes vientos.
El Kapok es un árbol de rápido crecimiento, los aumentos anuales en altura y diámetro durante los primeros 10 años son respectivamente de aproximadamente 120 cm y 3-4 cm; además, en los claros del bosque, el crecimiento en altura puede ser de 2 metros por año.
El árbol puede comenzar a producir semillas, y por lo tanto fibra, a partir de los 4-5 años, con rendimientos que aumentan hasta alrededor de los 8 años. La vida económica de las plantas es de unos 60 años.
Los períodos de vegetación y floración son más regulares en las partes más secas del área de distribución; en las zonas húmedas, los períodos de vegetación y floración son muy irregulares.
Los frutos maduran 80-100 días después de la floración, los tipos dehiscentes liberan las semillas, incorporadas sueltas, que son dispersadas por el viento.
Un solo árbol puede producir de 300 a 400 vainas por año, produciendo hasta 20 libras de fibra de alrededor de 5 años durante más de 50 años.
Es un árbol que responde bien al monte bajo y tiene raíces fuertes y se sabe que causa daños a edificios y carreteras si se planta demasiado cerca.
También se cree que el kapok cultivado es un híbrido natural entre dos variedades originarias de América tropical y África occidental, respectivamente.

Costumbres y tradiciones –
Se comen las hojas, brotes, frutos tiernos y semillas, así como el aceite obtenido de las semillas se utiliza en la cocina.
Desde un punto de vista medicinal, Kapok es una hierba astringente y diurética que reduce la fiebre, relaja los espasmos y controla el sangrado.
Las hojas contienen varios compuestos activos que incluyen quercetina y derivados del kaempferol, taninos y ácido cafeico.
Las hojas son abortivas, alterativas, emolientes, laxantes y sedantes. Se utilizan en el tratamiento de sarna, diarrea, tos, ronquera, fatiga y lumbalgia.
Una decocción de brotes tiernos se usa como anticonceptivo.
Las hojas tiernas se calientan y se mezclan con aceite de palma para consumirlas como remedio para los problemas cardíacos.
La savia de las hojas se bebe como remedio para las enfermedades mentales.
El jugo de las ramas jóvenes maceradas se utiliza en una preparación para el tratamiento del asma.
Las hojas trituradas, aplicadas externamente, se utilizan como apósito en llagas, esguinces, tumores, abscesos, etc.
La savia de las hojas se aplica a las infecciones de la piel.
Las maceraciones foliares se utilizan en baños como tratamiento contra la fatiga general, fiebres, rigidez de las extremidades, dolores de cabeza y hemorragias en mujeres embarazadas; También se utilizan como un baño ocular para tratar la conjuntivitis, eliminar los cuerpos extraños del ojo y ayudar a curar las heridas del ojo.
Las hojas se pueden recolectar en cualquier momento durante la temporada de crecimiento y se utilizan frescas o secas.
La corteza y las hojas se utilizan en el tratamiento de la congestión bronquial.
Externamente, se utilizan en baños para tratar fiebres y dolores de cabeza.
Se atribuyen propiedades eméticas y antiespasmódicas a las cortezas de raíz y tallo.
Para tratar problemas de estómago, diarrea, hernia, gonorrea, enfermedades cardíacas, edema, fiebre, asma y raquitismo, se toma una decocción de corteza de tallo.
Se dice que las maceraciones de la corteza son una cura para los problemas cardíacos y la hipertensión y se les atribuyen propiedades estimulantes y antihelmínticas.
Las decocciones de corteza de tallo se utilizan en enjuagues bucales para tratar el dolor de muelas y los problemas bucales; también se aplican en dedos hinchados, heridas, llagas, forúnculos y manchas leprosas.
La corteza, a menudo en forma de polvo, se utiliza como tratamiento de heridas.
Se usa una decocción de la corteza como lavado para tratar la fiebre, y la corteza generalmente se cosecha en la estación seca.
La goma de mascar es abortiva y astringente. Se consume para aliviar el dolor de estómago. También se toma internamente para controlar el sangrado uterino anormal, la disentería y la diarrea en los niños.
El caucho se extrae de las incisiones que se hacen en el tronco de los árboles jóvenes, hechas a medida que sube la savia al final de la estación seca.
Una decocción de raíces hervidas se usa para tratar el edema, la diarrea, la disentería, la dismenorrea y la hipertensión.
También se dice que la decocción es oxitócica.
La raíz forma parte de los preparados que se utilizan para tratar la lepra. Las flores son emolientes. Se utilizan como remedio para el estreñimiento.
La fruta también es emoliente. La fruta en polvo debe tomarse con agua como remedio para los parásitos intestinales y el dolor de estómago.
El aceite de semilla se frota sobre las partes afectadas para aliviar el reumatismo y también se aplica para curar heridas.
Esta especie también juega un papel importante para usos agroforestales.
Es una especie pionera de rápido crecimiento, pero no puede germinar en bosques densos y requiere luz para prosperar. Se puede utilizar en proyectos de reforestación de bosques nativos, pero probablemente sea demasiado grande y de larga duración para los huertos forestales.
El árbol es una fuente importante de miel y también es adecuado para el control de la erosión del suelo y para la protección de las cuencas hidrográficas.
En agroforestería se ha cultivado para dar sombra al café y al cacao, mientras que en Java se utiliza como soporte para plantas de pimiento (Piper spp.).
La fibra de la pared interna de la fruta es única ya que combina elasticidad y resiliencia y es resistente a los parásitos, por lo que es ideal para rellenar almohadas, colchones y cojines; es indispensable en los hospitales, ya que los colchones pueden esterilizarse en seco sin perder su calidad original. Es ligero (un octavo del peso del algodón), repelente al agua y flotante, ideal para chalecos salvavidas, botes salvavidas y otros dispositivos de seguridad marítima.
Es un excelente aislante térmico, siendo utilizado en neveras, refrigeradores, cámaras frigoríficas, oficinas, teatros y aviones.
También es un excelente absorbente de sonido y se usa ampliamente para aislamiento acústico.
La semilla contiene 20-25% de aceite no secante, similar al aceite de semilla de algodón.
Se utiliza como lubricante, abrillantador, en la elaboración de jabón y en la cocina.
Los principales ácidos grasos son el ácido palmítico (10-16%), ácido esteárico (2-9%), ácido oleico (49-53%) y ácido linoleico (26-29%).
La ceniza de madera es rica en potasio y se puede utilizar para hacer jabón.
La corteza se utiliza para hacer muros y puertas de chozas.
De la corteza se obtiene una goma y un tinte marrón rojizo.
El duramen varía en color, desde el blanco cremoso hasta el marrón claro, a menudo con vetas grisáceas, pero los hongos que tiñen la savia pueden oscurecerlo; no está claramente delimitado por la albura. La fibra está entrelazada, a veces irregular; la consistencia gruesa; los anillos de crecimiento son prominentes; el contenido de sílice es bajo. La madera es blanda, débil y muy ligera; es extremadamente vulnerable a la descomposición en contacto con el suelo y también es susceptible a las termitas. Tanto los troncos como la madera son muy susceptibles a los ataques de insectos y hongos, pero el tratamiento de conservación es fácil. La madera cura normalmente, con solo un ligero riesgo de encogimiento o deformación; cuando está seco, es de escasa a moderadamente estable en servicio.
La madera es fácil de pelar para chapa. Una madera de baja calidad, los usos reportados de la madera incluyen madera contrachapada, empaques, existencias de madera, construcción liviana, cajas y cajones, muebles económicos, fósforos, pulpa y productos de papel. Tradicionalmente se utiliza para canoas, balsas y herramientas agrícolas.
Kapok, con su densidad de 0,35 g / cm³, es la fibra natural más ligera del mundo. Kapok es una fibra hueca de 2 a 4 cm de largo, con aproximadamente un 80% de aire incorporado. Esta característica ha llevado durante mucho tiempo a creer que es imposible hacer girar el kapok. Las fibras se extraen a mano de vainas de 10/15 cm de largo. Hasta hace poco su uso se limitaba al acolchado de colchones, colchas y tapizados, pero ahora, siguiendo los desarrollos en el hilado, algunas empresas de confección han introducido kapok en sus colecciones, produciendo principalmente pantalones. Es una fibra totalmente orgánica ya que crece espontáneamente en la naturaleza. Especialmente indicado para personas alérgicas.
El polen de las flores de C. pentandra es apreciado por muchas especies de animales tanto nocturnos (murciélagos, pequeños marsupiales, monos y polillas) como diurnos (abejas, colibríes), pero el trabajo principal de polinización lo realizan dos especies de murciélagos. : Phyllostomus hastatus y Phyllostomus decoloran.

Método de preparación –
Las hojas, los brotes y los frutos tiernos son mucilaginosos y se comen como la okra (Abelmoschus esculentus (L.) Moench).
Las semillas se comen crudas o cocidas, tostadas y molidas en polvo, y se consumen en sopas y se utilizan como condimento.
Las semillas pueden brotar de los brotes que se comen crudos o cocidos en sopas.
Según algunos autores, las semillas son tóxicas.
De la semilla se extrae un aceite de cocina de sabor agradable.
Aunque la semilla es tóxica, el aceite sigue siendo comestible.
Las flores se blanquean y se comen con salsa de chile.
Los estambres secos se agregan al curry y a la sopa agria y picante para agregar color.
La ceniza de madera se utiliza como sustituto de la sal.

Guido Bissanti

Fuentes
– Acta Plantarum – Flora de las regiones italianas.
– Wikipedia, la enciclopedia libre.
– Treben M., 2000. Salud de la Farmacia del Señor, Consejos y experiencias con hierbas medicinales, Ennsthaler Editore
– Pignatti S., 1982. Flora de Italia, Edagricole, Bolonia.
– Conti F., Abbate G., Alessandrini A., Blasi C. (editado por), 2005. Una lista de verificación anotada de la flora vascular italiana, Palombi Editore.

Advertencia: Las aplicaciones farmacéuticas y los usos alimúrgicos están indicados únicamente con fines informativos, no representan de ninguna manera una prescripción médica; por lo tanto, declinamos toda responsabilidad por su uso con fines curativos, estéticos o alimentarios.



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